joi, 23 iulie 2015

Caravana TIF la Carei




Micuța noastră urbe a fost din nou gazda unui important eveniment cinematografic. În periplul său prin mari orașe ale țării, Caravana TIF a poposit trei zile la Carei. În cele trei seri de proiecţii cinematografice careienii au demonstrat că sunt iubitori filme bune, iar faptul că publicul a fost cu precădere unul foarte tânăr este cu atât mai îmbucurător. 
 În prima seară a fost prezentat filmul franco-belgian Familia Bélier, proiectat la Festivalul de la Talin (2014), premiul pentru cea mai promițătoare actriță (Louane Emera) – Cézar 2015, regia fiind semnată de Eric Lartigau.Cu un fir narativ simplu, o temă de actualitate în această perioadă a anului, filmul francez a mers direct la sufletele spectatorilor cinefili, ori doar iubitori de act cultural de calitate. Centrat în jurul „zborului din cuib” a tinerei Paula, filmul dezvăluie implicațiile pe care independența oferită de eventualitatea continuării studiilor la Paris le aduce atât familiei sale, cât și sieși. Implicată total în viața de familie, implicare dictată de dizabilitățile părinților și fratelui său, care sunt surdo-muți, Paula se vede în situația de a alege între vocație și sacrificiul pentru familie. Momentele tensionate ale zbuciumului său sunt ușor atenuate de comicul de limbaj sau de situație. Un puternic impact emoțional îl are asupra publicului duetul pe care protagonista îl interpretează alături de iubitul său la serbarea de sfârșit de an. Cântecul de dragoste interpretat de cei doi pe scenă este aproape în întregime mut, un fel de a empatie regizorală cu părinții și fratele Paulei, care îi urmăresc actul artistic prin reacția publicului din sală.
Finalul are morală asemeni unei fabule: empatia, înțelegerea trebuie să fie reciprocă între persoana cu dizabilități și cea „normală”. Indiferent de ce ți se întâmplă ție ca și părinte, ai datoria morală să-ți susții copilul pentru a-și lua zborul la întâlnirea cu destinul, iar copilul are datoria morală de a-și respecta părinții pentru sacrificiile făcute. Sugestiv în acest sens este cântecul „tradus” în limbajul semnelor, pentru ca versurile sale să fie receptate de părinți, şi interpretat de Paula la concursul ce i-a facilitat dezvoltarea talentului muzical, precum și înscrierea la un liceu renumit în Paris.
Familia Bélier este un film destinat atât adolescenților, care pot învăța o lecție de viață, cât și părinților, care află că nu sunt singurii părinți din lume ai căror „pui zboară din cuib” și că pot supraviețui acestui șoc emoțional.
În cea de-a doua seară de cinema în aer liber datorat Caravanei TIF, pe ecran a rulat filmul românesc „Selfie”, regizat de Cristina Iacob. Lansat în 2014, filmul aduce în fața privitorilor trei modele de adolescente ale vremurilor noastre: Ana, eleva model, crescută în rigorile unei educații austere de tatăl rămas văduv la tinerețe; Roxana - mereu complexată de lupta cu kilogramele în plus după standardeele unei siluete  de topmodel; Yasmine - copilul căruia părinții îi oferă totul din punct de vedere financiar, dar văduvită de prezența statornică a părinților. Tema călătoriei inițiatice este abordată prin prisma evoluției "pe repede înainte" a unei societăți ce evoluează în salturi datorită progresului exponențial al tehnologiei, un progres ce nu aduce întotdeauna și o viață mai bună.
Aflate la banchetul clasei terminale de liceu, cele trei tinere bucureștence se avântă într-o călătorie fulger la mare. Odată ajunse aici, vor avea parte de o serie de aventuri în care sunt implicați și trei tineri ce au ca singură sursă de venit furtul, din buzunare sau de pe carduri clonate. În paralel, tatăl Anei și mama Roxanei trăiesc o experiență asemănătoare, dar întârziată de la adolescență spre maturitatea coaptă.
Nu lipsește din peisaj nici legătura amoroasă dintre profesor și eleva sa, şi nici imaginea polițistului slab pregătit, ajuns pe căi obscure în funcție.
Finalul este unul fericit, elevele ajung la examenul de bacalaureat, iar „selfiurile” care curg pe ecran ilustrează evoluția bună a protagonistelor pe cursul ulterior al propriilor destine, experiența călătoriei cu peripeții se finalizează, astfel, în mod fericit.
Ultima seară a caravanei TIF a adus în faţa spectatorilor filmul spaniol "Mlaştina" în regia lui Alberto Rodriguez. Două adolescente dispar într-o seară şi sunt trimişi doi poliţişti din Madrid să rezolve cazul. Măcinată de criza economică, regiunea spaniolă în care se desfăşoară acţiunea filmului se confruntă cu tarele sărăciei: prostituţie, droguri, visul unui loc de muncă bine plătit. Naive, cele două adolescente cad în plasa unor reţele de traficanţi de carne vie, conduşi de un psihopat ce îşi torturează victimele, le violează, apoi le ucide în chinuri. Filmul este o radiografie a consecinţelor sărăciei, educaţia precară, autorităţi depăşite de valul de criminalitate şi corupţie, ale căror victime sunt în principal adolescentele care cred că frumuseţea şi tinereţea lor poate fi garantul unei vieţi mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu